Puk & Ko

Puk & Ko bestaat uit allerlei leeftijdsgerichte activiteiten rondom verschillende thema’s. De thema’s zijn zo gekozen dat ze dichtbij de belevingswereld van jonge kinderen staan. Puk speelt vaak een belangrijke rol in de activiteiten. Hij maakt iets mee dat de kinderen herkennen. Hij heeft bijvoorbeeld nieuwe schoenen of is verkouden. Hij laat kinderen iets zien, maakt een grapje of stelt een vraag. Via Puk worden de kinderen betrokken bij de activiteit en uitgedaagd om mee te doen. Puk is een vriendje bij wie kinderen zich veilig voelen. Naast Puk staat vooral uw ‘Ko’ centraal bij elke activiteit.

Puk & Ko bestaat uit tien thema’s met activiteiten. Elke activiteit wordt beschreven voor de drie leeftijdsgroepen:

1. Baby’s (0 - 1 ½ jaar)
2. Dreumesen (1 ½ - 2 ½ jaar)
3. Peuters (2 ½ - 4 jaar)

Voor kinderen die bijna vier jaar zijn, is er een elfde thema dat aandacht besteedt aan de overgang van uw kind naar de basisschool. 

Spelenderwijs ontwikkelen
Kinderen leren door te spelen. Met de speelse activiteiten van Puk & Ko doen kinderen nieuwe ervaringen op en leren ze nieuwe vaardigheden. De vaardigheden die ze leren door de activiteiten van Puk & Ko hebben te maken met de volgende onderwerpen:

 • Spraak en taal
 • Omgaan met gevoelens en omgaan met elkaar
 • Bewegen en ervaren
 • Ruimtelijk begrip

Hieronder worden de onderwerpen verder toegelicht. 

Spraak en taal
Samen praten is belangrijk bij Puk & Ko. De pedagogisch medewerkers praten dan ook veel met de kinderen tijdens het spelen. Hierdoor leert uw kind nieuwe woorden. Ook besteedt Puk & Ko veel aandacht aan voorlezen. Bij elke thema hoort een voorleesverhaal. Speciaal voor baby’s is er een kijkboek.

Omgaan met gevoelens en omgaan met elkaar
Hoe kinderen met zichzelf en met anderen omgaan, wordt ook wel de sociaal-emotionele ontwikkeling genoemd. De activiteiten in Puk & Ko stimuleren uw kind bijvoorbeeld om een ander kind te helpen, keuzes te maken of iets aan anderen te laten zien of te vertellen.

Bewegen en ervaren
Door actief bezig te zijn, ontdekken kinderen de wereld om zich heen. Dit doen ze door te bewegen, te ontdekken wat ze zelf allemaal voor elkaar kunnen krijgen en door te onderzoeken (voelen, kijken, luisteren, proeven en ruiken).

Ruimtelijk begrip
Met de activiteiten van Puk & Ko doen kinderen allerlei ervaringen op die belangrijk zijn voor hun verstandelijke ontwikkeling. Zij kijken bijvoorbeeld waar de bal heen rolt en ervaren of ze de bal nog kunnen pakken of niet. Ook als de bal inmiddels onder de kast is gerold. Zo krijgen kinderen ruimtelijk begrip. Of ze passen schoenen en kijken welke schoenen groot en welke klein zijn. Tijdens het passen en meten praten ze ook over hun voeten. Hoeveel voeten hebben ze? Er wordt een begin gemaakt met tellen en beginnende rekenprikkels.

De thema's:

Puk en Ko is net als Ik en Ko thematisch van opzet. De 10 thema’s van Puk en Ko zijn:

 1. Welkom Puk!
 2. Knuffels
 3. Hatsjoe!
 4. Hoera, een baby!
 5. Wat heb jij aan vandaag?
 6. Dit ben ik!
 7. Regen
 8. Eet smakelijk!
 9. Reuzen en kabouters
 10. Oef, wat warm

IMG_2868